Více
    7.4 C
    Czech
    Pátek 29. března 2024

    Apple zavedl hybridní plán práce. Zaměstnanci podávají výpovědi

    Apple včera přešel na takzvaný „hybridní plán” práce. Poprvé od začátku pandemie covid-19 v roce 2020 po svých zaměstnancích vyžaduje osobní práci, nikoliv pouze home office. Frustrovaní zaměstnanci však rozhodnutí cupertinské společnosti, které navíc přišlo v obavách ze subvarianty koronavirové varianty omikron, kritizují. Někteří z nich dokonce vyhrožují rezignací či podávají výpovědi, píše 9to5Mac. 

    Apple svůj takzvaný „hybridní plán” práce představila již minulý měsíc. Podle serveru 9to5Mac vešel v platnost včera. 

    Cupertinská společnost po svých zaměstnancích vyžaduje jeden den v týdnu práci  v kanceláři. Od 2. května v kanceláři stráví dva dny v týdnu a od 23. května to budou tři dny v týdnu. 

    Není zřejmé, jak dlouho bude tento způsob práce trvat. Generální ředitel společnosti Tim Cook ovšem plán označil jako „pilotní”. 

    Nasvědčuje to tomu, že technologický gigant bude požadovat, aby se všichni zaměstnanci vrátili do svých kanceláří. 

    Cook připustil, že návrat do práce muže být pro některé zaměstnance „znepokojivou změnou”. Z toho důvodu zavedl zmíněný flexibilní systém. Jednotlivé týmy si podle něj mohou uzpůsobit své politiky podle sebe. 

    Zaměstnanci Apple si stěžují 

    Frustrovaní zaměstnanci jablečné společnosti si ovšem podle informací Bloomberg stěžují. Nechápou, proč jim Apple, který inzeruje o tom, že jeho produkty pomáhají práci na dálku, neumožní práci na dálku na plný úvazek. 

    „Trollí nás, že?” napsal jeden ze zaměstnanců. 

    O dalších případech na svůj web napsal časopis Fortune. „Nikdy by mě nenapadlo, že se sem ještě vrátím do práce. Jakmile tohle pravidlo vstoupí v platnost, rezignuji.” K tomuto kroku se přihlásilo vícero zaměstnanců Apple. 

    „Už vím, že nezvládnu dojíždět a osm hodin tam sedět,” tvrdí jiný zaměstnanec, který napsal, že jakmile dojede domů, odešle výpověď. 

    Apple přitom v předchozích měsících špičkovým pracovníkům rozdal bonusy v podobě akciových jednotek. Cílem bylo, aby neutekli ke konkurenci. Společnost totiž už delší dobu čelí problému udržet si zaměstnance. 

    Děje se tak v době obav ze subvarianty omikronu BA.2. Rozsah a příchod další koronavirové vlny není znám. Již nyní se ale objevují informace, že tato mutace není nebezpečnější než angína.

    Sledujte nás na sítích

    Florida se stala prvním státem, který zakázal sociální sítě dětem mladším 14 let bez souhlasu rodičů

    Florida se v pondělí zapsala do historie tím, že se stala prvním státem USA, který zakázal dětem mladším 14 let používat sociální sítě bez souhlasu rodičů. Zákon HB 3 je považován za jeden z nejpřísnějších v zemi. Očekává se, že bude čelit značným právním výzvám, než vstoupí v platnost 1. ledna 2025.

    Google I/O 2024: Očekávané aktualizace Gemini, uvedení Pixelu 8a a debut Androidu 15

    Společnost Google oznámila, že její každoroční vývojářská konference Google I/O 2024 bude zahájena v úterý 14. května v 10:00 PST a bude pokračovat i následující den. Akce, kterou tradičně pořádá generální ředitel Sundar Pichai, se bude konat v amfiteátru Shoreline v kalifornském Mountain View a bude živě přenášena pro diváky po celém světě.

    NEJNOVĚJŠÍ

    Florida se stala prvním státem, který zakázal sociální sítě dětem mladším 14 let bez souhlasu rodičů

    Florida se v pondělí zapsala do historie tím, že se stala prvním státem USA, který zakázal dětem mladším 14 let používat sociální sítě bez souhlasu rodičů. Zákon HB 3 je považován za jeden z nejpřísnějších v zemi. Očekává se, že bude čelit značným právním výzvám, než vstoupí v platnost 1. ledna 2025.

    Google I/O 2024: Očekávané aktualizace Gemini, uvedení Pixelu 8a a debut Androidu 15

    Společnost Google oznámila, že její každoroční vývojářská konference Google I/O 2024 bude zahájena v úterý 14. května v 10:00 PST a bude pokračovat i následující den. Akce, kterou tradičně pořádá generální ředitel Sundar Pichai, se bude konat v amfiteátru Shoreline v kalifornském Mountain View a bude živě přenášena pro diváky po celém světě.

    35 KOMENTÁŘE

    1. Tak to si dovolili hodně, chtít po nich aby chodili do práce, zítra to řeknu šéfovi, dělám HOME OFFICE, jinak končím.😅

    2. Však v pořádku. Pokud se někomu nelíbí pracovní podmínky, měl by odejít. Ne jako to dělá většina lidí, že brblá 20 let, ale neudělá nic. Hlavně dnes, když je nejnižší nezaměstnanost a každý schopný zaměstnanec si může najít práci, která mu bude více vyhovovat. Pro mě home office znamená, že denně nepřijdu o hodinu času dopravou. A cena spotřebované energie navíc je nižší než PHM. Pokud mi bude zrušen home office, taky skončím a půjdu jinam, kde mi ho dovolí.

      • No jo ale nesmíte počítat hrušky a jablka. Ne vše lze z HO dělat a ne každý je schopen z HO dělat. Na HO musí být práce a taky charakter pracovníka…..

    3. To je vrchol. K lopatě s nima za minimalní mzdu. 14 dní a budou šéfům lóbat zadnice aby se mohli vrátit do kanclíku.

      • Proč? Protože se lépe učili a mohou mít práci, při níž nemusí opustit domov? Nezáviďte a raději na sobě zapracujte. 😉 Mějte se hezky.

        • Bohužel na HO dělá spoustu lidí, kteří se vůbec neučili dobře, jsou to LOPATY, umí jen to co dělají a ještě si chtějí vymyšlet. Zaměstnavatel je platí, pokud najdou jiného ať jdou. Jak je z historie známo, odejde jen malá část, zbytek nakonec zůstane a uděla co je potřeba 🙂

    4. To mě vždycky baví, jak se najde někdo, kdo je žene k lopatě. Home Office by měl být (pokud to charakter práce dovoluje) úplně běžná součást nabídky zaměstnání. U nás ve firmě je to taky neřešitelný problém a mám toho upřímně plnou prdel:)

      • …a proč by měl být home office? je to snad někde uzákoněno (u nás či jinde), že má být home office?
        Použijeme-li příkladu jak je tomu u nás: pak zaměstnanec vykonává pro zaměstnavatele tzv. závislou práci. Tou se rozumí práce, která je vykonávána ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, jménem zaměstnavatele, podle pokynů zaměstnavatele a zaměstnanec ji pro zaměstnavatele vykonává osobně.

        Když chce někdo jen home office může jít podnikat „na své triko“.

        • Ti zaměstnanci šli k Applu, protože měli slíbený Home office a pokud ho nebudou mít tak oni půjdou pochopitelně pryč a nabídek na zaměstnání a ještě s vyšší finančním profitem budou mít neskutečně mnoho, protože za prvé mají velké znalosti a zkušenosti, za druhé dělali u Applu a navíc těmto lidem je jedno jestli dělají pro francouzskou nebo americkou firmu. Oni chtějí jen pracovat, ale být sami strůjcem svého volného času. Nechápu proč se nad tím někdo pozastavuje.

      • Myslím že s vámi prodavači, zedníci, instalatéři, truhláři, řidiči, pekaři, hostinští, hoteliéři, obkladači, elektrikáři, cestáři, uklízečky, soudci, policisté, dealeři, klempíři, sklenáři, tesaři, kuchaři i obsluha velínů jaderných elektráren plně souhlasí. Mudrlante, home office může dělat jen ten, kdo dělá že dělá.

        • Však psal-pokud to charakter práce umožňuje.
          A to -kdo dělá, že dělá- je taky nesmysl. Popravdě řečeno IT vývojoví pracovníci, různé backoffice, obchodníci a pod. jsou potřebné činnosti a lze je dělat (nebo část jejich práce) z domu.

    5. Je v té krásné budově s parkem asi moc pusto a tak pán prstenu vymyslel jak to zase oživit aby těm co tam jsou nebylo smutno.

    6. Apple Park byl navržen a postaven tak, aby se lidé (dokonce různých profesí) potkávali na chodbách a komunikovali spolu. Kupodivu dost pracovních věcí se vyřeší jen tak mimoděk v kuchyňce u kávy.. Je to celkem hezky popsáno i v životopisu S. Jobse. Vůbec se Cookovi nedivím, že chce lidi nahnat zpět do kanceláří… jsou věci které prostě z home office neuděláte. Asi je „obrovský problém“ trávit dva tři dny v práci. Stále je dost lidí kteří by pro Apple chtěli pracovat.

      • A vydelate vic nez zamestnanec applu? Asi tezko 😂

        Je to o prioritach, nikdo nikoho nenuti byt v praci, kde je vyzadovanych plnych 5 dni, 😝

      • Já 6x. Pracuji od 7 do 16.30 a sobotu dopoledne mám jako prémii. (prodavač) Za 3 až 4 měsíce si vydělám totéž jako zaměstnanec Applu za měsíc. Někde jsem udělal chybu…

        • Myslím, že fnukání, že musíte chodit do práce tak často, není úplné na míste. Víte… kdybyste neknourali a nezávideli ze takovou možnost nemáte, a neco s tím delali, verim ze byste byli za HO radi.

          Líbí se mi, že nejvíc na HO nadávají Čecháčci, kterí si mohli o HO leda tak zdát 😀

          • Kéž by si to řekli všichni poté by nic nebylo … To by bylo vidět co je zbytečná práce a co ta co je potřeba skutečně ty zbytečné práce by měli být zrušeny jsou tu jen kvuli debilnímu příliš komplikovanému systemu lidi takto uvolnění by šli do fabrik a snižila by se pracovní doba … idealní

            • Boha jeho… Jestli považujete práci pro Apple a vůbec Apple za zbytečnost a prospesnejsi takové lidi nahnat do fabrik, tak je diskuse zbytečná

    7. Vážení, já dělám office a velmi ráda bych se vrátila do kanclu. Doma dělám víc než 10 hodin. V kanclu bych seděla 8 a pak domu. Takhle cestu ještě propracuji. Nevidím žádnou výhodu. Navíc mi volají kdy se jim zachce . Moje racovní doba je ted od PO do NE 9-22 hodin a nai kafíčko zaddarmo nemám.

    8. 2 roky na home office a neubylo mě. Ušetřím 3 hodiny času, ráno 2 a po práci 1. V kanclu vysloveně musím sedět 8 hodin na prdeli, doma, když není chvíli co dělat, tak lítám po bytě a řeším si vlastní věci. Čas rychleji uteče a má to pozitivní vliv na mou mysl a fyzičku. V kanclu mě čeká hluk, nevyžádané kecy druhých, vedro, průvan, zima, odrazy světla do monitorů že všech stran, protisvětlo, únava, plky starých nezadatelných ženských… Jedinou výhodou je pestřejší strava a občasné potkání nějaké pohledné mladé kolegyně. Důležité je to pro podřízené, mají pocit, že opravdu něčemu velí.

    9. jen neschopne vedeni musi nahnat lidi jejichz prace lze bez problemu delat z domova do kancelari protoze jejich praci nerozumi a neumi ji spravne ohodnotit zadat a kontrolovat. Zvladnou jen kontrolovat pichacky a jestli nahodou v pracovni dobe neotevrou okno aplikace kterou maji v praci zakazano…. Fakt se jim nedivim je to jen a pouze o neschopnem vedeni korporace ktere se ani po takove dobe nenaucilo lidi spravne ukolovat a odmenovat za praci ne za prosezene hodiny a vlezdoprdelkovani!

    10. Dělám jako PCB Layout Engineer a nevidím jediný důvod proč bych měl být fyzicky v kanceláři, kdyby mi to nařídili, podávám taky výpověď.

    11. Uprimne, pouze home office asi neni nejlepsi. Vidim to u casti svych kolegu a kamaradu, kteri silene zleniveli. Nejlepe nevyjit z baraku, popripade proflakat home office. Takovi ten HO obhajuji nejvic, jak je to efektivni, chovaji se ale naprosto opacne :).

    12. Chudáci, musí jednou za týden přijít do práce, to je nevídané, co si to zaměstnatelé vůbec dovolujou xD

    13. Prej jablecna spolecnost, vynikajici clanek pane Chlupe, copy paste ovladate dokonale.

    14. S ohledem na to, jak platí české firmy, by měla být účast na pracovišti v Česku obecně dobrovolná. Výjimkou jsou úředníci, ti by měli být zrušeni a nahrazeni roboty bez kapes a šuplíků na všimné. A politici by měli být zrušeni bez náhrady. Levice a pravice se liší jen tím, kde ve sněmovně sedí.
      A teď vážně. U tvůrčí práce v řadě případů stačí porada jednou týdně a to ještě jen část dne, aby se koordinoval postup a probraly detaily. Jsou profese, kde to jde a kde to nejde. Jen nesmí jedni závidět druhým a odměna musí souviset s vykonanou prací, ne s výskytem na pracovišti. Lid dělný nevidí, že když se u tvůrčí práce nedaří, není žádné padla, ale je třeba občas sedět dlouho do noci, až je hotovo. A bílé límečky by si měly zkusit montovnu u pásu.

    15. Myslel jsem, že se bojí Covidu, ale zjišťuji, že jsou jenom líní. Myslím, že na tom, že odejdou může Apple jen vydělat. To je teda kultůra.

    16. Jsem s vámi a vaším hrdinným bojem nenechat se vykořisťovat jedním dnem v kanceláři. 😂

    Comments are closed.